İçeriğe geç

Cezai Şart Için Ihtar Gerekir Mi

Sözleşmedeki cezai şart nasıl talep edilir?

Ceza maddesini yürürlüğe koymak için borçlunun kusurlu olması gerekir, ancak alacaklının tazminat talebinde bulunmaması gerekir. Ceza koşulu ana borca ​​bağlıdır ve ceza koşuluna tabi olmanın açıkça yasaklanmadığı herhangi bir borç için belirlenebilir. Sözleşmesel bir ceza, sözleşmesel bir ceza olarak da kararlaştırılabilir.

Cezai şart ne zaman istenir?

Alacaklı, görev ihlali sonucu herhangi bir zarar görmese bile, ifaya ek olarak sözleşmesel bir ceza talep edebilir. İfaya bağlı ceza koşulu, zarar koşulunu gerektirmez. Alacaklı, borçlunun ihmalkar davranışı sonucu herhangi bir zarar görmese bile, kararlaştırılan sözleşmesel cezayı talep edebilir.

Cezai şart neye göre belirlenir?

Ceza maddesi, borçlunun asıl borcunu yerine getirmemesi veya gereği gibi yerine getirmemesi durumunda devreye girer. Ceza maddesinin ikincil borcu vadesi gelene kadar devam eder. Ceza maddesi vadesi geldiğinde bağımsız bir alacak haline gelir. Ceza maddesini güvence altına almak mümkündür.

Tek taraflı cezai şart geçerli midir?

Cezai şart genellikle sözleşmelerde belirtilmekle birlikte, cezai şartın mutlaka bir anlaşma sonucu olması gerekmez, tek taraflı bir hukuki işlemle de elde edilmesi mümkündür.

Sözleşmenin feshi halinde cezai şart istenebilir mi?

Sözleşme, sözleşmede öngörülen sebeplerden başka bir sebeple ve vaktinden önce feshedilirse, sözleşmeyi fesheden tarafa sözleşme cezası ödenmesi emredilebilir. Böyle bir ceza maddesi, sözleşmenin haksız yere feshedilmesini önlemek için tasarlanmıştır.

Cezai Şart ve Gecikme Tazminatı aynı anda istenebilir mi?

Taraflar arasındaki sözleşmede, ceza maddesi dışında, gecikme halinde gecikme tazminatının ödenmesi öngörülmemiştir. Bu durumda, ceza maddesini aşan bir gecikme talebi varsa, gecikme cezası ve cezayı aşan miktar kararlaştırılmalıdır, aksi takdirde yalnızca ceza maddesi kararlaştırılmalıdır.

Ceza koşulu hangi durumlarda uygulanır?

Cezai şartın hüküm ifade edebilmesi için öncelikle geçerli bir asli borcun varlığı gerekmektedir.19 Ayrıca cezai şartın asli borçtan bağımsız ve parasal nitelikte olması gerekmektedir.

Cezai şart zamanaşımına uğrar mı?

Ana borcun vadesi dolduğunda cezai şart da vadesi doluyor.

Cezai şart kısmi dava ile talep edilebilir mi?

Sözleşmede cezai şart belirli bir miktar olarak kabul edilmiş olsa bile, hâkimin müdahalesiyle indirilebileceğinden (TBK.182/son) bunun belirsiz süreli veya kısmi alacak olarak ileri sürülebileceğini düşünüyorum.

Cezai şart tazminat mıdır?

Cezai şartın zarardan bağımsız olması, cezai şartın işlevinin tazmin olmadığını göstermektedir [12]. Zarar olmasa bile cezai şart istenebilirken, zarar olmadan tazminat istenemez.

Cezai şart faiz işler mi?

CEZA ŞARTLARINA İLİŞKİN DİĞER KANUNİ HÜKÜMLER “Bu hükme aykırı olarak yapılan sözleşmelere ceza maddesi hükümleri uygulanır.” Kanun koyucu bu maddeyle, gecikme faizi konusunda bir sözleşme yapılmışsa, bunun faiz olarak kabul edilemeyeceğini, sözleşmesel bir ceza şartı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirlemiştir.

Cezai şart müspet zarar mı?

Yukarıda açıklandığı üzere gecikme cezası, ifaya eklenen bir cezai şart olup Yargıtay içtihatlarında ifaya bağlı olumlu zarar olarak tanımlanmıştır.

Cezai Şart Nasıl muaccel olur?

Düzenlemeye göre, asıl borcun yerine getirilmemesi veya gereği gibi yerine getirilmemesi halinde ceza muaccel olur ve alacaklı ya yerine getirilmesini ya da cezanın yerine getirilmesini talep edebilir. İsteğe bağlı ceza koşulunda ise ceza koşulu asıl borçla aynı anda talep edilemez, ancak asıl borcun ödenmesinden vazgeçilerek talep edilebilir.

Cezai şart dolar olur mu?

Aynı zamanda sözleşmeden doğan cezai şart ve faiz gibi diğer ödemelerin yabancı para cinsinden yapılması mümkün değildir.

Cezai şartta KDV olur mu?

“İsme yapılan cezai şart şeklindeki ödemeler, bir mal veya hizmet karşılığında yapılmadığından KDV’ye tabi değildir.”

Iş sözleşmesinde cezai şart konulabilir mi?

Cezai şart, sözleşme maddesi olarak veya ayrı bir sözleşme metni olarak düzenlenebilir. Ancak her durumda cezai şartın hangi sözleşme için konulduğu açıkça belirtilmelidir. Bunun nedeni, cezai şartın ana talebe bağlı bir tali hak olmasıdır.

Cezai şart ve tazminat birlikte istenebilir mi?

Cezai şart ve tazminatın birlikte talep edilmesi mümkün olmayıp, bu durumda sözleşmeden doğan cezai şartın tazminattan mahsup edilmesi gerekmektedir.

Cezai şart kısmi dava ile talep edilebilir mi?

Sözleşmede cezai şart belirli bir miktar olarak kabul edilmiş olsa bile, hâkimin müdahalesiyle indirilebileceğinden (TBK.182/son) bunun belirsiz süreli veya kısmi alacak olarak ileri sürülebileceğini düşünüyorum.

Hizmet sözleşmesine cezai şart konulabilir mi?

Ceza maddeleri özellikle belirli süreli iş sözleşmelerinde uygulanır. Başlıca işlevi hizmet sözleşmesinin erken feshedilmesine karşı bir garanti sağlamaktır. Ceza maddeleri toplu sözleşme hükümlerinin ihlali durumunda da uygulanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir