Sperm bulaşmış kıyafetle namaz kılınır mı?
Bu bağlamda, özürlü kişinin özürlü olduğu yerden çıkıp iç çamaşırına bulaşan kan, irin, idrar veya irin gibi şeyler, özürlülük hali devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel değildir.
Hangi pantolonla namaz kılınmaz?
Bu nedenle kadınların dar ve opak pantolonla namaz kılmalarında bir sakınca yoktur. Ancak namazda vücut hatlarını ortaya çıkaran dar pantolon giymek mekruhtur. Öte yandan kalçaları gösteren şeffaf bir elbiseyle namaz kılmak caiz değildir (İbn Nuceym, Bahru’r-raik, Daru’l-marife, I, 283).
İlişkiye girdiğin kıyafetle namaz kılınır mı?
Herkes kendini rahat hissettiği kıyafetle namaz kılabilir. En önemlisi namazdan önce abdest almaktır.
Mezi bulaşmış çamaşırla namaz kılınır mı?
Mezi yıkama gerektirmez. Yıkamaya müdahale eder ve iç çamaşırlarında leke bırakır. Çamaşırlarınızın temas ettiği bölgeyi yıkayın ve temizleyin.
Kıyafetlerde sperm bulaşması abdesti bozar mı?
Böyle bir şey o elbiseyle namaz kılmana engel olabilir ama gusülle alakası yok. Gusül iyidir, namaz için temiz giyinmen lazım.
Akıntı bulaşmış çamaşırla namaz kılınır mı?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşmasının namaza mani olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla tampon veya ped kullanma zorunluluğu yoktur.
Karı koca birlikte namaz kılabilir mi?
Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre bir erkekle bir kadının yan yana durup namaz kılmaları her iki tarafın da namazını bozmaz. Ancak bunda bir kötülük vardır (Râfiî, el-‘Azîz, 2/174; İbn Kudâme, el-Mughnî, 2/179; Hattâb, Mevâhib, 2/435; Buhûtî, Keşşâf, 1/329-330; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe’a, 1/268).
Erkekler diz üstü şortla namaz kılabilir mi?
Ancak dine göre kadınlar vücut hatlarını belli etmeyecek uzun ve bol giysiler giymeli ve başörtülerini boyunlarının altına bağlamalı ve boynunu örtmelidir. Erkekler için durum farklı olduğundan, başları açık, kısa kollu ve dizleri örten şortlar giyerek namaz kılabilir.
Erkekler dar pantolonla namaz kılabilir mi?
“Erkek ve kadınların dar elbise giymeleri mekruhtur. Bu konuda meşru olan, elbisenin orta kalitede, ne çok dar, ne de çok bol olmasıdır. Bununla kılınan namaza gelince.” Elbise, avret yerlerini örterse namaz sahihtir.
Eşim üstüme boşaldı gusül gerekir mi?
Allah Resulü, “Evet!” buyurdu. Eğer ıslaklık görürse, buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bk. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Bundan dolayı kadınlar da, erkekler gibi, felçten sonra iç çamaşırlarında ıslaklık görürlerse abdest almaları gerekir.
Boşaldıktan sonra duş almadan namaz kılınır mı?
Cünüp bir kimse su veya yıkanacak uygun bir yer bulamazsa ne yapmalıdır? Yıkanacak su bulamayan veya soğukta abdest alırsa hastalanacağını düşünen veya gusül alacak uygun bir yer bulamayan necis bir kimse, namazını teyemmüm ederek kılar.
Cinsel organların birbirine değmesi orucu bozar mı?
Ramazan ayında oruçlu olduğunu bilerek cinsel ilişkide bulunmak orucu bozar ve hem kaza hem de kefaret gerektirir (Buhari, Savm, 30 [1936]; Müslim, Sıyâm, 81-84 [1111]; Ebû Dâvûd, Savm, 37 [2393]; İbn Mâce, Sıyâm, 14 [1671]). Eşlerin orucu öpüşmek veya sarılmakla bozulmaz.
Meni ve mezi farkı nedir?
Mezi ve sperm farklı şeylerdir. Sperm, erkeklerde orgazm sırasında dışarı akan beyaz sıvıdır. Mezi, karşı cinse zevkle baktığınızda veya dokunduğunuzda idrar yolundan çıkan berrak, şeffaf sıvıdır. Mezi, spermden daha az miktardadır.
Erkekler küçük abdestten sonra taharet gerekir mi?
Abdestten sonra idrarın damlaması ve idrar yollarında kalabilecek sızıntıların tamamen durması için bir süre beklenmesi ve daha sonra idrar sızıntılarının vücuttan atılması işlemine fıkıh dilinde “istibra” denir. İstibra özellikle erkekler için önemlidir.
Mezi bulaşan kıyafet nasıl temizlenir?
Birincisi: Mezi, şehvetli arzu gerçekleştiğinde yapışkan bir sıvı akar. Bu sıvı necistir ve abdesti bozar. Ancak, eğer necislik hafifse, mahrem bölgeyi yıkamak ve elbiseye su püskürtmek yeterlidir.
Sperm çıktıktan sonra namaz kılınır mı?
Maşanın dökülmesi abdesti bozar, ancak yıkanmayı gerektirmez. Yaş akıntı temizdir ve yıkanmaya veya elbise yıkamaya gerek yoktur. Ancak abdesti bozar. Sürekli akıntı olursa, her namaz için vaktinde abdest alır ve abdestli olarak namazını kılar; bu sırada akıntı olsa bile önemli değildir.
Elbisede meni namaza engel mi?
Namazın geçerli olması için bedenin, elbisenin ve namaz kılınan yerin temiz olması gerekir. Bu nedenle elbiseye veya vücuda yapışan kurumuş necasetlerin temizlenmesi gerekir çünkü bunlar namaza engeldir. Ancak necasetin elbisede iz bırakmaması ve sadece ona değmesi namaza engel değildir.
Meni bulaşan çamaşır giyilir mi?
Giysiler söz konusu olduğunda kirli olmaya gerek yoktur. Meniyle kirlenen bölgeyi üç kez su altında yıkarsanız temiz olur.
Kan bulaşmış iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Namazın şartlarından biri de necasetten temizlenmektir. Kişinin elbisesinde, vücudunda ve namaz kılmak istediği yerde, avuç içine kadar veya daha fazla kan veya idrar gibi necaset varsa, namaz kılmaktan men edilir. Bu miktardan az necaset ruhsat kapsamındadır ve namaza engel teşkil etmez.