İçeriğe geç

Mutfak Kelimesi Türkçe Mi

Mutfak hangi dilden gelir?

Mutfak – Nisanyan Sözlük. Arapça maṭbaχ مطبخ “pişirme yeri, mutfak” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve ṭbχ kökünden gelir. Bu kelime, Mafˁal ölçüsündeki Arapça ṭabaχa طبخ “pişirilmiş” fiilinin zaman ve yer adıdır.

Tezgah Türkçe mi?

Loom – Nişanyan Sözlüğü. Farsça dastgāh دستگاه, “el yeri” kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.

Makine Türkçe bir kelime mi?

Türk Dil Kurumu’na göre, “makina” ve “machine” kelimelerinin kökeni İtalyanca “macchina” kelimesine dayanmaktadır.

Yemek kelimesi Türkçe mi?

Essen – Nisanyan Sözlük. Eski Türkçe yé – veya ye – “yemek” fiilinden türemiştir. Eski Türkçe yé- fiilinden, Türkçe-Türkçe eki +(A)mAk ile türemiştir.

Osmanlıca mutfak ne demek?

Matbah (Matbah-ı Âmire) kelimesi, yemek pişirilen yer, yani mutfak anlamına gelmektedir.

Sandalye Türkçe kökenli mi?

Sandalye – Nisanyan Sözlüğü. Yunanca sandália σανδάλια kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime Yunanca sandálion σανδάλιον “tahta ayakkabı tabanı, tahta bank, düz tabanlı tekne” kelimesinin çoğuludur.

Mermer Türkçe mi?

Yunanca kelime İlyas 12:380 ve Od. 9.

Tezgah mı tezgah mı?

2. Arapça ve Farsçadan dilimize girmiş bazı kelimelerde, özel isimlerde bulunan g ve k ünsüzlerinden sonra gelen a ve u ünsüzleri üzerine yazılır: dergâh, Gâvur, Karargâh, Tezgâh, Yadigâr, Nigâr; iş, hikâye, kâfir, kâğıt, Hakkâri, Kâzım; gulgûn, merzengûş; esir, zikredilen, sükût, suskunluk vb.

Argoda tezgah ne demek?

Argo olarak kabul edilebilecek kelimelerden mecazi anlamlara dair örnekler de vardır. “Loom” kelimesinin anlamlarından biri “genellikle yasadışı bir işi yapmak için kullanılan uygunsuz bir tavır”dır.

Motor Türkçe bir kelime mi?

1. Türkçe kelimelerde, “o” ve “ö” ünlüleri ilk heceden sonraki hecelerde görünmez: doctor, rooster, motor, balloon, parsley, choir, insurance, cosmopolitan gibi kelimeler saf Türkçe değildir. -yor eki, Eski Türkçe “yorı-” (modern Türkçede “Yürü-“) kelimesinin eklenmesiyle oluşturulduğu için bu kuralın bir istisnasıdır.

Mühendis Türkçe kelime mi?

Etimoloji. Arapçada mühendis kelimesi geometri (hendese) ile uğraşan ve geometri konusunda bilgi sahibi olan kişi anlamına gelir.

Mak ne demek TDK?

Anlamını şu şekilde açıklamak yerinde olacaktır: “Şüphede olmak, ne yapacağını, nasıl davranacağını karar verememek”.

Aş Türkçe mi?

Kül (Farsça: آش) çorbaya benzeyen ama daha yoğun bir yemektir. Aş kelimesi Eski Türkçe āş, Farsça ve Orta Farsça āş, Avesta āsa ve Ermenice χaş’tır.

Lezzet kelimesi Türkçe mi?

Tat – Nisanyan Sözlük. Arapça laḏḏa(t) لَذَّة “tat, özellikle güzel tat” kelimesinden türemiş bir kelimedir ve lḏḏ kökünden gelir.

Menü hangi dilden gelir?

Menü kelimesi birçok dilde kullanılan bir kelimedir ve menü anlamına gelir. Dilimize Fransızcadan girmiş olup Latince kökenli bir kelimedir. Fransızcada “menu” olarak yazılır ve “mönü” olarak okunur.

Tencere hangi dilden?

Etimoloji. Farsça tangīre veya tankīre تنگيره/تنكيره kelimesiyle akraba olup aynı anlama gelir.

Balkon hangi dilden gelir?

Balkon (İtalyanca: balcone – kiriş), yapılarda dış duvar seviyesinin önünde bulunan, genellikle üstü açık mimari bir bölümdür.

Hangi kelime kökeni?

hangi – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne” edatından ve Eski Türkçe +kI ekinden türemiştir.

Mutbak ne demek?

i. (Ar. maṭbaḫ “yemek pişirilen yer” > muṭbaḫ > muṭbaḳ) Mutfak, mutfak: Mutfaktaki ızgarayı kömürle doldurduktan sonra Murat’ı (Mahmut Yesâri) uyandırmaya gitti.

Tavsiyeli Bağlantılar: Müspet Görüş Ne Demek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir