İçeriğe geç

Bilirkişileri Kim Seçer

Bilirkişiyi kim seçer?

Değerlendirici, belediye meclisi veya köy derneği tarafından mutlak çoğunlukla seçilir. Çoğunluk sağlanamazsa, toplantı ertesi güne ertelenir; ikinci toplantıda hazır bulunanların çoğunluğu tarafından seçilir. Seçim sonuçları köylerde belediye karar defterine ve belediyelerde bu konuda alınacak meclis kararlarına kaydedilir.

Bilirkisiyi kim atar?

MADDE 268 – (1) Bilirkişiler, bulundukları bölge mahkemesinin Adlî Yargı Komisyonlarınca her yıl düzenlenecek listelerde yer alan kişiler arasından atanır.

Mahkemelerde bilirkişi nasıl seçilir?

‘(1) Bilirkişiler, il adalet komisyonlarınca her yıl düzenlenen listede yer alan gerçek veya tüzel kişiler arasından seçilir. Savcılar ve hâkimler, kendi illeri için düzenlenen listelerden seçebilecekleri gibi, diğer illerde düzenlenen listelerden de bilirkişi seçebilirler.

Bilirkişiyi kim görevlendirir?

Bilirkişi soruşturma aşamasında savcı, kovuşturma aşamasında ise hâkim veya mahkeme tarafından atanır. Bilirkişi görüşü hâkim veya mahkeme için bağlayıcı delil teşkil etmez. Hâkim kararını verirken bilirkişi görüşünü delillerle birlikte serbestçe değerlendirecektir.

Taraflar bilirkişi seçebilir mi?

Hukuk yargılamasında bilirkişi, davanın tarafları tarafından seçilir. Ancak tarafların bilirkişi seçimi konusunda anlaşmaları mümkün olmayıp, anlaşamasalar bile kanunda öngörüldüğü üzere bilirkişiyi hâkim seçer.

Hakimler bilirkişilik yapabilir mi?

Hukuk ve ceza davalarında bilirkişi görevlendirme ve atama yetkisi yukarıdaki hükümlere göre hâkime veya mahkemeye aittir.

Davada bilirkişi ücretini kim öder?

Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.

Bilirkişi ücreti ne kadar 2024?

Ücret tarifesi: İcra ve iflas daireleri ile satış dairelerindeki çalışmalar için 1100,00 TL, hukuk ve icra ceza mahkemelerindeki dava ve çalışmalar için 1100,00 TL, asliye hukuk mahkemelerindeki dava ve çalışmalar için 1820,00 TL. İş ve kadastro mahkemelerinde görülen dava ve işler için 1460 TL.

Davanın bilirkişiye gitmesi ne anlama gelir?

Bir bilirkişi, mahkemeye veya taraflara mahkeme süreci boyunca bilgi, görüş ve öneriler sunmak için atanır. Bilirkişi, yetenekli ve deneyimli bir kişi olmalıdır. Mahkeme tarafından atanır ve mahkeme veya taraflarca ortaya konulan olguları soruşturmak ve sonuçlarını mahkemeye sunmakla görevlidir.

Mahkemede bilirkişi kim?

Bilirkişi, hâkim veya savcılar adına çalışan ve uzmanlık alanına göre mahkemeye bilgi sunan kişidir.

Bilirkişi nasıl talep edilir?

Başvurularınızı her yıl başvuru tarihleri ​​arasında yapabilirsiniz. Uzman başvuruları için, her yıl belirlenecek tarih aralığında, web sitemizde yer alan “Başvur” menüsünden gerekli belgeler eksiksiz olarak başvuruya eklenir.

Mahkeme neden bilirkişi ister?

Sorunun çözümünde uzmanlık, teknik veya özel bilgi gerektiren durumlarda bilirkişiye başvurulabilir. Savcı veya hakimin sorun hakkında kişisel bilgisi olsa bile, çözümün uzmanlık, teknik veya özel bilgi gerektirdiği durumlarda bilirkişiye başvurulmalıdır.

Bilirkişi kimden olur?

Uzman olmak isteyen kişi, uzmanlaştığı alanda eğitim almış ve uzun süreli mesleki deneyime sahip olmalıdır. Ayrıca tıp veya mühendislik gibi mesleki bir kuruma katılımın zorunlu olduğu alanlarda uzman olmak isteyen kişinin uzmanlık alanında sertifika sahibi olması beklenir.

Bilirkişi neye göre karar verir?

MADDE 279 – (1) Mahkeme, bilirkişinin oy ve görüşünün yazılı veya sözlü olarak açıklanmasına karar verir. (2) Raporda, tarafların adları ve soyadları, bilirkişinin görevlendirildiği konular, gözlem ve incelemeye konu olan esaslı vakıalar, varılan gerekçeler ve sonuçlar, bilirkişiler arasında, nedeni aşağıda gösterilen veya aşağıda gösterilen hususlarla sınırlı olmak üzere, uyuşmazlık varsa, bu uyuşmazlığın gerekçesi ve sonucu belirtilir.

Mahkeme bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

Bilirkişi görüşü genellikle hakim için bağlayıcı değildir. Hakim raporu değerlendirmekte serbesttir.

Bilirkişi kimden olur?

Uzman olmak isteyen herkes, uzmanlaştığı alanda uzun yıllar eğitim almış olmalıdır. Ayrıca tıp veya mühendislik gibi mesleki bir kuruma katılımın zorunlu olduğu alanlarda, uzman olmak isteyen kişinin uzmanlık alanında bir sertifikaya sahip olması beklenir.

Bilirkişiye kim başvurabilir?

Hakimin sahip olmadığı özel ve teknik bilgi gerektiren durumlarda, hakim bir bilirkişi çağırır. Bu nedenle, bilirkişinin ortaya koyduğu konu hakkında özel ve teknik bilgiye sahip olması, yani o alanda uzman olması gerekir.

Bilirkişiler nereye bağlıdır?

MADDE 6 – (1) Bilirkişilik hizmetlerinin etkili, düzenli ve verimli bir şekilde sunulmasını sağlamak amacıyla, bu Kanunla verilen görevleri yapmak üzere Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde İhtisas Dairesi Başkanlığı kurulur.

Bilirkişi nasıl talep edilir?

Başvurularınızı her yıl belirlenen başvuru tarihleri ​​arasında yapabilirsiniz. Uzman başvuruları için, her yıl belirlenecek tarih aralığında, web sitemizde yer alan “Başvur” menüsünden gerekli belgeler eksiksiz olarak başvuruya eklenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Elit Escort