Camiye gitmeden evde namaz kılınır mı?
Cuma namazı İslam’ın şartlarından biri olarak kabul edilir ve camide veya açık alanda cemaatle kılınması gereken temel bir ibadettir. Bu namazı özel evlerde kılmak caiz değildir. Evde kılınan bir namaz Cuma namazı sayılmaz.
Namaz camide kılmak şart mı?
Hanefî ve Mâlikî âlimlerine göre cuma namazı dışında kalan farz namazları cemaatle kılmak, imkânı olan erkekler için müekked sünnettir (Merghinanî, el-Hidâye, 1/56; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe’a, 1/368-369). Bu bakımdan cemaate katılmaya engel bir durum bulunmadığı takdirde beş vakit namazı cemaatle kılmaya gayret edilmelidir.
Durduk yere namaz kılınır mı?
Ancak ahiret veya dünya için bir dileğin gerçekleşmesi halinde Allah’a dua etmek de uygundur. Bu duaya “ihtiyaç duası” denir.
Camide imamı görmeden namaz kılınır mı?
İmam’ı veya imamı görenlerin imamı görmeleri şart değildir. Ses bağlantısı kesilirse imamın hareketlerine uyamayanların namazları bozulur. Çünkü imamın hareketlerine uyulmuş olmaz (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/550-551, 586-587).
40 gün camide kılarsa ne olur?
Bu bağlamda kırk vakit namazla ilgili şu hadisin metin yönünden daha sahih olduğu bilinmektedir: “Kim kırk gün cemaatle namaz kılarsa, ilk tekbiri alırsa iki şeyden kurtulur: Cehennem ateşinden ve nifaktan.” (Tirmizî, Salat, 64 [241]).
Evde kılınan namaz kabul olur mu?
Bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur: “Ey insanlar! Namazı evinizde kılınız. Zira farz namaz dışında en makbul namaz, evde kılınan namazdır.” (Buhârî, Ezan, 81 [731]; Müslim, Salatü’l-müsafirîn, 213 [781]).
Günde 5 vakit namaz kılmanın hükmü nedir?
İslam’ın direği sayılan ve günde beş vakit kılmakla yükümlü olduğumuz namaz, insanı Allah’a en çok yaklaştıran ibadettir. Zira Peygamber Efendimiz (s.a.s.) “Amellerinizin en önemlisi namazdır.” (Muvatta, Tahâret, 6/36) buyurmuştur. Namaz bir farzdır.
Hangi namaz tek başına kılınmaz?
Üstün namazlardan Küsûf namazı (Güneş tutulması namazı) ve imameyne göre İstiska namazı da cemaatle kılınır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/70-72). Bunların dışında kalan bütün sünnet ve üstün namazların herkes tarafından tek başına kılınması uygun görülmüş, ancak bunları cemaatle kılmak mekruh sayılmıştır (Serahsî, el-Mebsût, 2/144).
Camiye gitmek farz mı sünnet mi?
Cevap Metni. Hamd Allah’a mahsustur. İslam alimlerinin iki görüşünden daha doğru olanına göre, bunu yapabilecek durumda olan erkeklerin, farz namazlarını bir camide veya mescidde cemaatle kılmaları farzdır. Bunun için çok sayıda delil vardır.
Allah kimlerin namazını kabul etmez?
Abdullah İbn Amr (r.a.)’ın rivayetine göre Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Allah şu üç kişinin namazını kabul etmez: Bir topluluğun imamı olup, onlar tarafından tiksinti duyulan kimse, namaz vakti çıktıktan sonra cemaate katılan kimse ve azatlı kölesini tekrar köleleştiren kimse.” Bu hadisi Ebu Davud ve İbn Mace rivayet etmiştir… Abdullah İbn Amr (r.a.)’ın rivayetine göre Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Allah şu üç kişinin namazını kabul etmez: Bir topluluğun imamı olup, onlar tarafından tiksinti duyulan kimse, namaz vakti çıktıktan sonra cemaate katılan kimse ve azatlı kölesini tekrar köleleştiren kimse.” Bu hadisi Ebu Davud ve İbn Mace rivayet etmiştir…
Gece öylesine namaz kılınır mı?
Teheccüd Namazı Bu namaz Teheccüd vaktinde kılınır. Teheccüd vakti gece yarısından imsak vaktine kadar sürer. İnanışa göre bu namazın sevabı sınırsızdır.
7 yaşında namaz farz mı?
Farz yaşı; kişinin buluğ çağına girmiş olması, yani ergenliğe ulaşmış olması demektir. Akıllı bir Müslüman için namazın farz olabilmesi için, ister erkek ister kız olsun, ergenlik çağına yani ergenlik çağına ulaşmış olması gerekir. Genellikle erkekler 12-15 yaşları arasında, kızlar ise 9-15 yaşları arasında ergenliğe ulaşırlar.
Camide mikrofon kullanmak caiz mi?
Buna göre müezzinin saflardan ayrı durması uygun değildir (Kâsânî, Bedâî’, 1/216). Ancak mikrofon vb. kullanılması caizdir. Müezzinin herhangi bir bahane ile cami içindeki imama oturduğu yerden uymasında bir sakınca yoktur.
Camiye çorapsız namaz kılınır mı?
Bu nedenle çorapsız namaz kılmakta bir sakınca yoktur. Ancak camiye çorapsız girmek sağlık, temizlik vb. bir işaret olarak kabul edilir. Herhangi bir nedenle örf ve adet buna müsamaha göstermiyorsa, bundan kaçınmak uygun olur. Çorap giyenin çoraplarının da temiz olması gerekir.
Telefondan dinleyerek namaz kılınır mı?
Sonuç olarak telefon, televizyon, internet vb. mekân ve vasıta birliğini sağlamayan bir şekilde imama uyarak kılınan namazlar geçerli değildir. Bu şekilde kılınan namazların vaktinde tekrar kılınması veya vakit geçince kaza edilmesi gerekir.
Namazlarımızı camide kılmakla evde kılmak arasında ne gibi fark vardır?
“Evde namaz kılmakla camide namaz kılmak arasında fark var mıdır?” Evin camiye yakın olması özel bir ayrıcalık olarak anlaşılmalıdır. Ezan okunursa, namaza geç kalmak sorun değildir. Namazı kaza etmek ve namaz sevabını bir ila yirmi yedi derece artırmak zor değildir.
İmam 5 rekata kalkarsa cemaat ne yapar?
Cevap: 1- İmam son hutbeden sonra beşinci rekâta kalkarsa; bu durumda cemaat imama uymaz. İmama “Sübhanallah” diyerek ikaz eder. İmam bu ikazdan dolayı dönüp oturursa, namaz geçerli olur ve sehiv secdesi yapmak gerekir.
Camiye çorapsız namaz kılınır mı?
Bu nedenle çorapsız namaz kılmakta bir sakınca yoktur. Ancak camiye çorapsız girmek sağlık, temizlik vb. bir işaret olarak kabul edilir. Herhangi bir nedenle örf ve adet buna müsamaha göstermiyorsa, bundan kaçınmak uygun olur. Çorap giyenin çoraplarının da temiz olması gerekir.
Evden cemaate uyulur mu?
Geçerli bir sebepten dolayı cemaatle namaza gidemeyen kişi, bulunduğu herhangi bir yerde cemaat kurarak namazını kılabilir. Eğer buna fırsat bulamazsa, tek başına kılar. Dolayısıyla telefon, televizyon, internet vb. mekân ve vasıta birliğini sağlamayan bir şekilde imama uyarak kılınan namazlar geçerli değildir.