Çocuk edebiyatında bulunan en önemli kavram nedir?
Çağdaş çocuk edebiyatında üç temel kavram vardır: “çocuğun görüşü”, “çocuğun bakış açısı” ve “çocuğun gerçeği.” Bu üç kavram, çocuk edebiyatının eğitsel, görsel ve estetik kabul kriterlerinin anahtarıdır.
Çocuk edebiyatını oluşturan türler nelerdir?
Çocuk edebiyatında metin türlerini ana başlıklar halinde şöyle sıralayabiliriz: masal-destan-mitoloji, fabl, roman, öykü, şiir, biyografi, çizgi roman, çocuk dergi ve gazeteleri, anı-günlük, seyahatname, bilmece-tekerleme-fıkra.
Çocuk edebiyatı ile çocuk gelişimi alanı arasında nasıl bir bağlantı vardır?
Bu, çocuk gelişiminde önemli bir işleve sahiptir. ✓ Çocuk edebiyatı, aynı zamanda çocuklara rehberlik etme açısından da öneme sahiptir. Çocuk edebiyatı sayesinde kendini kontrol eder ve kendi dünyasında duyduklarından dersler çıkarır. ✓ Çocuk edebiyatı, çocukların diğer davranışlarını etkilemek açısından önemlidir.
Çocuk edebiyatının özellikleri nelerdir?
Çocuklara uygun konuları ele alan dilsel ve üslupsal olarak çeşitli bir edebiyattır. Diğer edebiyat türlerine göre daha yüksek eğitimsel ve ahlaki değere sahip yazılardır. Normal edebiyatla karşılaştırıldığında, çocuklar için daha eğlenceli ve keyifli bir edebiyat türüdür.
Çocuk edebiyatının temel ilkeleri nelerdir?
Bunlar: Estetik olması (sanatsal bir nitelik taşıması onu ‘edebi’ kılar), dolaylı didaktik olması (eğitici ve öğretici yönleri olması), pragmatik olması (çocuklar için birtakım yararlar sağlaması), ‘uygunluk’ ilkesi gözetilerek yaratılması ve ‘çocuk gerçekliği’nin temsiline dayalı olmasıdır.
Çocuk edebiyatının temel amacı nedir?
“Çocuk edebiyatı, çocukların büyüme ve gelişmelerine, hayal güçlerine, duygu, düşünce ve duyarlılıklarına, eğitim-öğretim sırasında sevinç ve eğlencelerine katkıda bulunmayı amaçlayan çocuk dostu edebiyattır.” (Şirin, 1994: s. 117)
Çocuk edebiyatı nasıl ortaya çıktı?
Çocuk edebiyatı alanının özellikle 18. yüzyıldan sonra ortaya çıktığı söylenebilir. Bunun nedeni, sosyal ve politik değişimlerin çocuk kavramına bakış açımızı değiştirmesidir. 15. yüzyılda matbaanın ortaya çıkmasından önce, sözlü eserler edebiyat olarak dünyaya hakimdi.
Çocuk edebiyatı anlamı nedir?
Çocuk edebiyatı, konu, karakter ve kullanılan dil bakımından çocuklara özel hazırlanmış edebi eserlerden oluşan edebiyat dalıdır.
Edebiyatın alanları nelerdir?
Edebiyat temaları; deneme, drama, mit, tarih, roman ve şiir. Bazı edebi eserlerde gerçeklik, kurgusal bir gerçeklik biçiminde var olur. Eseri yaratan sanatçı, gerçek hayattan esinlenen olayları veya fikirleri kendi zihninde olup bitenlerle birleştirir.
Çocuk edebiyatının hedefleri nelerdir?
Çocuk edebiyatının temel amacı, çocuklara sanatsal duyarlılıkla yaşam ve insan gerçekliğine ilişkin yapılandırılmış göndermeler sunmak, anadilini kullanmanın olanaklarını kavramalarını sağlamak ve onları yazılı kültürle sağlıklı ve sürekli iletişim kurabilen bireyler haline getirmektir.
Çocuk edebiyatının çocuklara katkıları nelerdir?
Çocuk kitaplarının dil ve zihin gelişimine katkısına bakacak olursak; çocuğun taklit yeteneğini, dinleme becerisini, dili kullanma becerisini geliştirmesine, kelime dağarcığının gelişmesine, gördüğü şekilleri algılamasına, hafızasının güçlenmesine, kendi dikkatinin artmasına ve kavramları öğrenmesinin kolaylaşmasına olanak sağlar.
Çocuk edebiyatında çocuk bakışı nedir?
Çocuklara uygunluk, bir çocuk edebiyatı ürününün karşılaması gereken ölçütleri tanımlar. Bu ölçütler biçim özellikleri (dış yapı), içerik özellikleri (iç yapı) ve eğitimsel özelliklerdir. Her birinin varlığı, nitelikli çocuk edebiyatı ürünlerinin çocuklara bir bütün olarak sunulmasını sağlar.
Çocuk edebiyatı tema nedir?
Tema, yazarın veya çizerin kitapta ele alınan konu ile çocuk üzerinde yaratmak istediği etki ve onunla paylaşmak istediği duygu ve düşünce birikimidir. Tema, kitapta ele alınan konunun çocuğun duygusal ve düşünsel evreninde yaratacağı etkidir.
Çocuk edebiyatı ürünlerinin dış yapı özellikleri nelerdir?
Çocuklar için yaratılan veya seçilen eserlerin dış yapısal özellikleri belirlenirken; boyutlar, cilt, kâğıt, sayfa düzeni ve görseller belirlenir.
Çocuk edebiyatı kaç yaşı kapsar?
ÇOCUK EDEBİYATI; iki yaştan ergenliğe kadar olan çocukların yaşam yaşantılarına, ilgilerine, gereksinimlerine, gelişim ve algısal aşamalarına uygun, nitelikli (estetik ve edebî) her türlü metinleri kapsar.
Çocuk edebiyatında çocuk bakışı nedir?
Çocuklara uygunluk, bir çocuk edebiyatı ürününün karşılaması gereken ölçütleri tanımlar. Bu ölçütler biçim özellikleri (dış yapı), içerik özellikleri (iç yapı) ve eğitimsel özelliklerdir. Her birinin varlığı, nitelikli çocuk edebiyatı ürünlerinin çocuklara bir bütün olarak hitap etmesini sağlayacaktır.
Çocuk edebiyatının hedefleri ne olmalıdır?
Çocuk edebiyatının temel amacı, çocuklara sanatsal duyarlılıkla yaşam ve insan gerçekliğine ilişkin yapılandırılmış göndermeler sunmak, anadilini kullanmanın olanaklarını kavramalarını sağlamak ve onları yazılı kültürle sağlıklı ve sürekli iletişim kurabilen bireyler haline getirmektir.
Çocuk edebiyatında tema nedir?
Tema, yazarın ya da çizerin kitapta ele aldığı konu ile çocukta yaratmak istediği etki, aynı zamanda çocukla paylaşmak istediği duygu ve düşüncelerin birikimidir.
Çocuk öykülerinde bulunması gereken özellikler nelerdir?
Anlatı, belki de çocuk edebiyatını yetişkin edebiyatından ayıran en önemli özellik, anlatının hedef kitlenin anlayabileceği şekilde sunulmasıdır. Çocuk kitaplarında anlatımın sadeliğine dikkat edilmeli; gereksiz ve kaba sözcüklere yer verilmemeli, açıklık, akıcılık, netlik gibi unsurlara dikkat edilmelidir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Edebiyatta Motif Nedir Özellikleri