İçeriğe geç

E-Fatura Kimler Için Zorunludur

2024’de kimler e-fatura geçiş hadleri?

Vergi Dairesi’nin yeni düzenlemesiyle, 2022 yılı brüt cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2024’e kadar e-faturaya, aynı şirketlerin ise 1 Ocak 2025’te e-defter uygulamasına geçmesi gerekiyor.

Kimler e-fatura mükellefidir?

2022 veya müteakip hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı (veya satışlardan elde edilen brüt işletme geliri) 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler. Kendi internet siteleri veya online satış platformları üzerinden ürün veya hizmet satışı yaparak 500.000 TL ve üzeri brüt satış hasılatı elde eden mükellefler.

Kimlere e-fatura kesilir?

E-fatura kullanmakla yükümlü olan kişilere e-fatura mükellefi denir. E-fatura mükellefi olma şartları; 2022 ve takip eden yıllarda brüt cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan şirketlerin e-fatura mükellefi olması gerekmektedir. Kabul için son tarih 1 Temmuz 2023’tür.

E-fatura nedir, kimler kullanır?

Özel sektörde kamu mükellefi olan mükellefler: Özel sektörde kamu mükellefi olan şirketler (örneğin İETT, TEDAŞ, DSİ gibi kamu idarelerinin mükellefi olan şirketler) elektronik fatura kullanmak zorundadır. İhracat yapan mükellefler: Türkiye’den mal veya hizmet ihraç eden mükellefler elektronik fatura kullanmak zorundadır.

2024’te e-deftere kimler geçecek?

2023 yılında sektör ayrımı yapılmaksızın brüt cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler 1 Temmuz 2024 itibarıyla e-fatura ve e-arşiv uygulamasına geçecek.

E-fatura kimler için zorunlu?

E-ticaret kullanıcıları için e-fatura zorunluluğu var mı? Evet, 2024’teki geçiş koşullarının bir parçası olarak, yıllık cirosu üç milyonun üzerinde olan şirketlerin e-faturaya geçmesi gerekiyor. Cirosu üç milyonun altında olanlar ise gönüllü olarak e-faturaya geçebilir.

E-fatura geçilmezse ne olur?

E-fatura mükellefleri e-faturaya geçmezse ne olur? E-faturaya tabi olan ancak e-faturaya geçmeyen şirketlere Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen cezai yaptırımlar uygulanır. Bu bağlamda Vergi Usul Kanunu, 353. madde ile usulsüzlükler için gerekli özel cezai şartları belirlemiştir.

2025 yılında kimler e-faturaya geçecek?

2025 yılından itibaren aşağıdaki kriterleri sağlayan şirketler için e-faturaya geçiş zorunlu olacak: Brüt cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan şirketler. Kendi web sitesi veya platformlarından 500.000 TL ve üzeri gelir elde edenler.

E-arşiv ve e-fatura farkı nedir?

e-Fatura’da oluşturulan fatura; e-Arşiv faturanın alıcıya teslimi Vergi Dairesi (GİB) platformları üzerinden yapılırken, teslim GİB üzerinden yapılmamaktadır. Gün sonunda düzenlenen e-Arşiv faturalarının sadece başlık bilgilerini içeren e-Arşiv raporları Vergi Dairesi’ne iletilmektedir.

2024’e-arşiv fatura limiti ne kadar?

2024 yılında zorunlu fatura düzenleme limiti 6’dır.

E-fatura mükellefi olmayana e-fatura kesilir mi?

Soru 14) E-fatura uygulamasına kayıtlı olmayan birine e-fatura düzenlenebilir mi? E-faturalar yalnızca e-faturada tanımlanan kullanıcılar adına düzenlenmelidir. Bu nedenle sisteme kayıtlı olmayan bir mükellef adına e-fatura düzenlenmesi mümkün değildir.

1 Temmuz 2024 itibariyle geriye dönük fatura kesilir mi?

Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 22 Mayıs 2024 tarihli duyurusu ile 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geriye dönük olarak e-fatura, e-arşiv ve e-makbuz uygulamasına geçen serbest meslek erbabına kesilen faturalar için 2024 takvim yılı için 1 milyon 700 bin TL tutarında özel usulsüzlük cezası uygulanabileceği bildirildi.

Kimler e-fatura kullanmak zorunda 2024?

7 Ekim 2023 tarihinden itibaren faaliyetlerine devam eden mükelleflerin 2 Ocak 2024 tarihine kadar geçiş işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. Ancak, faaliyetine daha sonraki bir tarihte başlayan şirketlerin, faaliyete başladıkları tarihten itibaren e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına dahil olmaları gerekmektedir.

Şahıs şirketi e-fatura mükellefi olur mu?

Gerçek ve tüzel kişiler arasında anonim şirketler, limited şirketler ve şahıs şirketleri yer alır. Bu nedenle, bir şahıs şirketi e-fatura kullanabilir.

E-fatura ücreti ne kadar?

E-Fatura hizmetinin kurulumu ücretsizdir. E-Fatura uygulamasına katılım bedeli ücretsizdir.

E-fatura geçiş hadleri nelerdir?

Yayımlanan yeni tebliğde, e-belge sistemlerine geçiş şartları şöyle: 30 Aralık 2022 tarihinde yayımlanan yeni düzenlemeye göre; 2022 yılı brüt cirosu 3 milyon TL ve üzeri olanlar, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya, 1 Ocak 2024 tarihine kadar da e-defter uygulamasına geçiş işlemlerini tamamlamak zorunda.

2025’de kimler e-deftere geçmek zorunda?

E-defter zorunluluğu Muhasebe defterlerini bilanço esasına göre tutan mükellefler, işletmelerinin büyüklüğünden bağımsız olarak e-deftere geçmek zorundadır. 2025 yılında yeni faaliyetlere başlayan veya sınıf değiştiren mükellefler e-defter kapsamına alınacaktır.

Kimler e-İrsaliye kullanmak zorunda 2024?

Bu kapsamda 2024 yılında elektronik irsaliye uygulamasına geçmek zorunda kalacak mükellef grupları şunlardır: Elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olup 2023 yılı cirosu 10 milyon TL ve üzeri olan şirketler 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren e-irsaliye uygulamasına geçmek zorunda kalacak.

E-faturaya geçmeme cezası 2024 ne kadar?

Vergi idaresi usulsüzlüklerine ilişkin ceza: 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kanunla belirlenen vergi idaresi şartlarını sağlayan ancak e-fatura uygulamasına geçmeyen şirketlere uygulanacak ceza tutarı, birinci derece usulsüzlükler için başlangıçta 1.100 TL, ikinci derece usulsüzlükler için ise 580 TL olarak belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort